Recuperarea medicală în cazul artrozei de șold

Definiție

Artroza șoldului (coxartroza) este o afecțiune cronică degenerativă a șoldului caracterizată prin degradarea lentă a cartilajului articular.

Cauze

Frecvența bolii crește odată cu înaintarea în vârstă, datorită tulburărilor metabolismului cartilajului (coxartroza primară). Coxartroza secundară apare de obicei la pacienții tineri, pe fondul unor malformații congenitale (displazie congenitală de șold, deviații de ax care determină încărcarea neuniformă a suprafețelor articulare, etc) a deficitului de vascularizație a capului femural (necroză avasculară de cap femural) sau ca sechele posttraumatice.

artroza

Simptome

Durerea care iradiază la nivelul coapsei, a fesei, inghinal sau a genunchiului este principalul simptom apărut în cazul coxartrozei, aceasta se manifestă în timpul mersului, la urcatul scărilor (în cazuri mai avansate și în repaus). Se pot semnala dimineața sau după o perioadă de repaus și redori articulare, amplitudinea de mișcare scade treptat odată cu avansarea bolii. Impotența funcțională este caracterizată prin schiopătat, iar în stadiul final de evoluție apare atrofie musculară și poziție vicioasă a membrului inferior.

Diagnostic

Radiografia bazinului stabileste stadiul în care se află afecțiunea și confirmă diagnosticul.

Recomandări

În cazul artrozei șoldului se evită suprasolicitarea articulației, se utilizează încălțăminte comodă, ortopedică. Sunt indicate miscările simple de întreținere musculară și articulară. Se recomandă reducerea sedentarismului și menținerea unei greutăți corporale adecvate precum și: evitarea căzăturilor, a mersului pe teren accidentat, evitarea sporturilor riscante prin producerea de microtraumatisme repetate cum ar fi tenisul, fotbalul, etc.

Obiective

Calmarea durerii, prevenirea redorilor articulare, evitarea pozițiilor vicioase, îmbunătățirea forței membrului afectat, creșterea rezistenței și stabilității, păstrarea independenței la un nivel crescut, sunt principale obiective ale artrozei soldului.

Recuperare medicală

Dacă tratamentul chirurgical se impune cu necesitate, la adulți, singura intervenție practicată în caz de coxartroză  este artroplastia șoldului. Recuperarea medicală poate dura de la 6 săptămani până la un an în funcție de vârstă, de starea generală anterioară operației, de cooperarea pacientului și de dorința acestuia de a reveni la funcționalitatea maximă posibilă.

Fizioterapie: În cadrul cabinetului artKINETIC Brasov, puteți beneficia de terapia TECAR WINBACK  pentru a ameliora semnificativ durerea, îmbunătaţi postura şi reda mobilitatea articulară.

Avantajul terapiei TECAR WINBACK este că poate fi aplicată şi post-chirurgical în cazul consolidării osoase prin materiale de osteosinteză, implanturi metalice – proteza de şold, – fără a avea efecte secundare, cum ar fi supraîncălzirea deoarece efectul termic se distribuie omogen şi este perceput confortabil în toată zona tratată.

Kinetoterapie: izometrie pe musculatura coapsei, exerciții active libere cu rezistență progresivă pentru tonifierea musculaturii șoldului, mers pe vârfuri și pe călcâie, în lateral, urcat/ coborât scări, mobilizări articulare pentru stimularea lichidului sinovial masaj terapeutic pentru îmbunătățirea circulației de întoarcere veno – limfatică.

Vezi aici exercitii in recuperarea medicala in cazul artrozei la sold

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s