Aparatul de vâslit – antrenamentul corect pentru beneficii maxime

Am văzut deseori în sălile de fitness ca oamenii au rețineri în a se apropia de  aparatul de vâslit.  E firesc să nu prea știm la ce ar putea fi util sau ce trebuie exact să facem cu el. Și atunci devenim atenți și îi așteptăm pe alții sa aibă inițiativa. 😊

Beneficii maxime printr-o tehnică bună.

Cu toate acestea, aparatul de vâslit este unul dintre puținele obiecte de antrenament care necesită un nivel moderat de competență tehnică atât pentru a obtine beneficiile maxime exercițiului cât și pentru a nu ne accidenta.

Mult timp s-a crezut că  antrenamentul pe aparatul de vâslit solicită doar brațele.

Dimpotrivă, avem un efort amplu al tuturor grupelor de muschi la un impact cardiovascular minim, în care 65-75 % implicăm exercițiul membrelor inferioare iar  25-35% partea superioară a corpului.

O tehnică corectă înseamnă un efort minim.

O tehnică adecvată înseamnă obținerea unor rezultate optime la un efort minim. Din acest motiv, avem de reținut că antrenamentul de vâslit cuprinde patru etape / faze  recomandate de ghidul britanic de canotaj (Technical Panel of British Rowing).

Avem așadar dupa cum urmează:

1. Startul (prinderea mânerului)

Spatele drept, privirea in față / corpul înainte – genunchii flectati / brațele întinse.  

2. Cursa (faza de antrenare)

Spatele drept, se inițiază împingerea cu picioarele iar pe masură ce acestea sunt complet întinse – brațele trag gradual mânerul la nivelul pieptului.

3. Finalizarea

Umerii stranși, coatele urmeaza linia mânerului iar articulația mâinii rămâne în linie cu antebrațul.

4. Revenirea

Brațele întinse, se revine cu mânerul dincolo de genunchi, controlăm alunecarea înainte cu picioarele, acestea se flecteaza până când gambele ajung în poziție verticală.

Ritmul respirației îmbunătățește rezistența fizică.

Este foarte important sa corelăm ritmul respirației cu etapele vâslitului.  Pentru exercițiul de intensitate joasă, o singură respirație per etapă e suficienta. Se expiră treptat în faza Cursei (2) și se elimină complet aerul spre Finalizare (3). Inspirăm pe etapa Revenire (4).

Aparatul de vâslit este un antrenament cardio redutabil, permite controlul mișcării și a ritmului acesteia, și ca atare devine o opțiune excelentă pentru recuperarea activă a persoanelor aflate în stadii incipiente de osteoartrită.

La artKINETIC Brasov poți combina beneficiile terapiei noninvazive TECAR cu efect antiinflamator si analgezic cu exercițiile cardio și de tonifiere musculară pe un aparat profesional Concept 2.

www.artkinetic.ro

Referinte: britishrowing.org / healthline.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s