Combinația optimă de exerciții și terapie pentru persoanele cu osteoartrită

Osteoartrita este o afecțiune articulară degenerativă care conduce la deterioarea progresivă a cartilajului protector și a integrității structurale ale articulației, ceea ce o face să fie principala cauză de invaliditate pentru persoanele în vârstă.

Prevalența osteoartritei în cadrul populației adulte ne dezvăluie și faptul că aprox. 80 % din cazuri apar la nivelul articulației genunchiului cu simptome specifice – durere, rigiditate articulară, limitarea sau chiar pierderea completă a funcției articulare.

Odată cu creșterea în vârstă, riscurile și complicațiile rezultate fie ca urmare a intervenției chirurgicale sau a medicației antiinflamatoare cresc considerabil.

O abordare preventivă este menținerea mobilității zilnice prin exerciții fizice si scăderea în greutate, schimbarea stilului de viață.

Pe de altă parte, desi exercițiile de întărire a musculaturii pot îmbunătăti semnificativ funcția articulară, pacienții afectați de osteoartrită resimt deseori discomfort și durere la nivelul genunchiului în cazul unor exercitii specifice – genuflexiuni, fandări, alergare ușoară pe bandă, mers pe stepper, pedalatul pe bicicleta eliptică sau cea clasică.

Un studiu clinic randomizat desfasurat timp de 12 saptamani pe 38 de adulți cu osteoartrită medie a genunchiului a aratat că exercițiile de canotaj (vâslit) au avut ca efect o îmbunătățire semnificativă a forței musculare și funcționalității articulare față de subiecții testați doar prin exerciții convenționale.

Studiul integral: Effects of computer-aided rowing exercise systems on improving muscle strength and function in older adults with mild knee osteoarthritis: a randomized controlled clinical trial. BMC Geriatr 22, 809 (2022).

Aparatul de vâslit este un antrenament cardio redutabil, permite controlul mișcării și a ritmului acesteia, și ca atare devine o opțiune excelentă pentru recuperarea activă a persoanelor aflate în stadii incipiente de osteoartrită.

La artKINETIC Brasov poți combina beneficiile terapiei noninvazive TECAR cu efect antiinflamator si analgezic cu exercițiile cardio și de tonifiere musculară pe un aparat profesional Concept 2.

Programări tel 0724 138 384

www.artkinetic.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s