Leziunile  cauzate de efortul și activitățile repetitive

Leziunile musculare și articulare generate de efort și mișcări repetitive sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot fi atribuite activității profesionale.

Prin efectuarea repetată și intensă a unei activități, care deseori implică și o poziție inconfortabilă a unei anumite părți a corpului – încheietura mâinii, antebraț,  umăr, gât –  apar  suprasolicitări la nivelul tendoanelor sau compresii ale nervilor periferici și care declanșează inflamații, microleziuni cumulative manifestate prin senzații de amorțeală, durere, rigiditatea articulației.

Activitățile profesionale expuse riscului acestei traume sunt printre cele mai variate însă toate au în comun îndeplinirea unor acțiuni repetitive – lucrători la linia de asamblare, vopsitori, decoratori, frizeri, dentiști, utilizatori de computer, etc.

Am observat deseori că cei care se confruntă cu acest tip de leziuni sunt și muzicienii instrumentiști. În pofida unei ergonomii foarte bine gândite prin care definim  modul de poziționare, scaunul de lucru sau practici interpretative mai confortabile,  practica și motivația muzicienilor de a repeta constant partiturile și postura deficitară – toate conduc la leziuni ca urmare a acestui efort.

Un articol excelent pentru înțelegerea etiologiei leziunilor cauzate de activitățile repetitive cu aplicabilitate pe muzicieni, publicat in Physical Medicine and Rehabilitation Clinics NA, ne spune că  exercițiile de prevenire și stabilizare articulară, autoeducarea posturală și dobândirea unor obiceiuri  sănătoase ca stil de viață sunt cel mai eficient tratament.

Deși e bine de știut că multe persoane desfășoară aceste activități repetitive ani de zile fără să aibă probleme de sănătate – trebuie să luăm în considerare:

  • evitarea (conștientizarea) posturilor nefavorabile care pun presiune pe articulații,  tendoane si nervi periferici
  • repausul, pauze scurte în care efectuăm sarcini alternative, exerciții simple de întindere și relaxarea articulației și musculaturii expuse suprasolicitării
  • îmbunătățirea condiției fizice prin exerciții specifice.

Articolul integral –  Shafer-Crane GA. Repetitive stress and strain injuries: preventive exercises for the musician. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2006 Nov

La cabinetul artKINETIC Brasov tratăm acest tip de leziuni ( tenosinovită, tendinită, sindromul de tunel carpian) combinând exercițiul kinetoterapeutic pentru a stimula refacerea mobilității articulației, tonifierea musculaturii cu terapia TECAR WINBACK – o tehnică fizioterapeutică de ultimă generație cu rol în  activarea proceselor antiinflamatoare și mecanismelor de regenerare naturală.

Și nu în ultimul rând, prin educarea posturii corecte. Astfel procesul de recuperare este mai rapid și mai eficient.

www.artkinetic.ro

tel: 0724 138 384

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s