Artroza șoldului (coxartroza) este o afecțiune cronică degenerativă a șoldului caracterizată prin degradarea lentă a cartilajului și a suprafețelor articulare ale oaselor care formează această structură.
Durerea care iradiază la nivelul coapsei, fesei, inghinal sau a genunchiului este principalul simptom apărut în cazul coxartrozei, aceasta se manifestă în timpul mersului, la urcatul scărilor sau chiar în repaus. Amplitudinea de mișcare scade treptat odată cu avansarea bolii, apar redori articulare, atrofie musculară și poziție vicioasă a membrului inferior.
Radiografia bazinului ( Rx/RMN) stabileste stadiul în care se află afecțiunea și confirmă diagnosticul.
În stadiul incipient, abordarea terapeutică este una conservatoare, se evită suprasolicitarea articulației, sunt indicate miscările simple de întreținere musculară și articulară. Se recomandă reducerea sedentarismului și menținerea unei greutăți corporale adecvate.
Recuperare medicală
Terapia prin mișcare, prin exercițiul fizic are un rol esențial pentru prevenirea limitărilor articulare, îmbunătățirea forței membrului afectat, creșterea rezistenței și stabilității, păstrarea independenței la un nivel crescut.
Există multe programe terapeutice ce includ diferite exerciții în recuperarea artrozei șoldului însă nu există niciun consens clinic sau stiințific cu privire la cele mai eficiente tipuri sau combinații de exerciții (Bennell et al., 2014).
Plecând de la ipoteza că există o relație între tipul de exercițiu fizic și cantitatea de efort care ar trebui aplicată, un studiu clinic randomizat, efectuat pe 33 de pacienți, împărțiți în două grupe, a comparat timp de șase luni terapia prin exerciții medicale la un nivel intensiv versus terapia cu exercitii fizice de nivel moderat.
Criteriile de incluziune a pacienților selectați cu vârsta între 35 si 75 de ani, vizau existența unei artoze a șoldului (exclusiv gradul 4), durere persistentă de cel puțin 3 luni și posibilitatea de a efectua exerciții timp de 60 de minute de trei ori pe saptămână.
Timp de două luni, programul de recuperare a constat dintr-o serie de exerciții aerobice de intensitate diferită incluzând bicicleta ergonomică, bandă de alergare, stepper, scripeți, benzi latex – toate concepute cu accent pe îmbunătățirea coordonarii, forței musculare și creșterea rezistenței la efort și durere.
Concluzia studiului la finalul intervenției este că ambele grupe au arătat rezultate pozitive, fără diferențe semnificative – grupul cu exerciții medicale la nivel intensiv a avut o scădere a durerii pe scala VAS cu 46% față de 30% în grupul care a efectuat exerciții fizice de intensitate medie, în timp ce la 6 luni de la intervenție, evaluarea ambelor grupe ne arată că nu a mai existat nicio diferență între ele, pragul durerii fiind similar celui anterior studiului.
De menționat că aceste rezultate pot fi explicate prin caracterul degenerativ al bolii și mai ales prin faptul că pacienții nu au continuat sa practice exercitiile specifice de recuperare. Acest tip de studiu ne arată ca intensitatea exercițiilor nu este cel mai important criteriu în atenuarea simptomelor. Adesea oamenii amână să înceapă un plan terapeutic de exerciții fizice pentru că se tem că nu sunt ‘în formă’ sau că nu vor face față efortului. În realitate, experiența ne demonstrează că un efort minim dar constant are beneficii semnificative.
Studiul integral pe https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28532870/.
Bennell, K.L., Dobson, F., Hinman, R.S., Feb 2014. Exercise in osteoarthritis: moving from prescription to adherence. Best. Pract. Res. Clin. Rheumatol. 28 (1).
Fizioterapie & kinetoterapie
La artKINETIC Brasov puteți beneficia de terapia TECAR WINBACK pentru a ameliora semnificativ durerea, îmbunătăţi postura şi reda mobilitatea articulară, combinată cu kinetoterapie prin exerciții de izometrie pe musculatura coapsei, exerciții cu rezistență progresivă pentru tonifierea musculaturii șoldului pe aparatul de canotaj și bicicleta ergonomică.
Avantajul terapiei TECAR WINBACK este că poate fi aplicată şi post-chirurgical în cazul consolidării osoase prin materiale de osteosinteză, implanturi metalice – proteza de şold, fără a avea efecte secundare, cum ar fi supraîncălzirea deoarece efectul termic se distribuie omogen şi este perceput confortabil în toată zona tratată.
Programări la tel. 0724 138 384