Cel mai adesea se consideră că piciorul plat al copilului mic nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți deoarece majoritatea arcadelor plantare se dezvoltă în această etapă de creștere. Însă, absența boltei plantare în adolescență ridică semne de neliniște și este necesară evaluarea motrică periodică.
Piciorul plat este deformarea cea mai comună constatată în perioada adolescenței (între 12 și 16 ani), asociată de regulă cu alte deficiențe ale membrelor inferioare sau ale coloanei vertebrale.
Examinarea clinică prin evaluare motrică și observație este esențială
Examinarea clinică ne ajută să diferențiem piciorul plat funcțional (cauzat de eforturile statice și dinamice), de cel patologic – atunci când bolta plantară rămâne permanent coborâtă și rigidă în timpul repausului. Pot exista dureri de la nivelul maleolei mediale în jos, iar anterior acesteia semne de tumefactie.
Opinia comună că această deficiență de structură se va autocorecta în mod spontan nu are nicio susținere medicală.
Fiecare pas făcut cu un picior cu boltă plantară aplatizată duce la deteriorare articulară progresivă, la tensionarea excesivă a fasciei plantare. Deviațiile piciorului planovalg nu se autocorectează în timp.
Ipoteza că piciorul plat se ameliorează de la sine în jurul vârstei de 10 ani este infirmată printr-un studiu transversal efectuat pe 2 eșantioane diferite ca grupă de vârstă. Studiul ne arată că piciorul plat, prezent la 97 % dintre copiii în vârstă de 2 ani – a avut un index al amprentei plantare ameliorat cu doar 4 % în eșantionul copiilor în vârstă de 10 ani.
Studiul și articolul integral – Bresnahan PJ. Pediatric Flatfeet-A Disease Entity That Demands Greater Attention and Treatment. Front Pediatr. 2020 Feb.
Planul terapeutic de recuperare al piciorul plat variază în funcție de simptomatologia specifică fiecărui caz – de la abordarea “trece de la sine”, la fizio-kinetoterapie, masaj terapeutic, tehnici de ortezare până la chirurgia reconstructivă a articulației subtalară (artroeresis).
Ce putem aștepta, în mod realist, în urma kinetoterapiei pediatrice
Un obiectiv terapeutic realist este prevenirea contracturii sau laxității ligamentare prin tonifierea musculaturii intrinseci a piciorului, iar prin acesta kinetoterapia contribuie semninificativ la ameliorarea deviațiilor plantare tocmai prin detensionarea zonei mediale a arcului plantar.
Musculatura intrinsecă a piciorului lucrează nemijlocit împreună cu aponevroza plantară, cea care preia sarcina si previne pronația severă a piciorului.
Exercițiile corective de kinetoterapie și stimularea electrică neuromusculară s-au dovedit a fi utile nu doar pentru îmbunătățirea posturii sau echilibrului, ci chiar la ameliorarea funcției arcului longitudinal și a indexului normal plantar.
Un studiu randomizat desfășurat pe 72 de copii, cu vârste cuprinse între șapte și doisprezece ani, ne arată că după 3 ședințe săptămânale efectuate timp de 4 luni – grupul de intervenție a arătat îmbunătățiri clinice și radiologice semnificative în toate variabilele măsurate (indexul Staheli), concluzionând că integrarea exercițiilor corective și stimularea electrică neuromusculară sunt împreună o terapie mai eficientă decât exercițiile simple pentru ameliorarea piciorului plat flexibil.
Studiul integral – Abd-Elmonem AM. Clinical and radiological outcomes of corrective exercises and neuromuscular electrical stimulation in children with flexible flatfeet: A randomized controlled trial. Gait Posture. 2021 Jul