Ce este antrenamentul proprioceptiv?
Antrenamentul proprioceptiv recomandat vârstnicilor este înainte de toate un exercițiu preventiv împotriva căderilor și accidentelor care pot duce la pierderea autonomiei, imobilizare prelungită sau chiar invaliditate.
Proprioceptorii sunt definiți ca acei mecanoreceptori ai articulațiilor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor care trimit semnale către sistemul vestibular atunci când detectează orice modificări ale poziției corpului, posturii, tonusului muscular sau direcției și presiunii mișcărilor noastre.
În ceea ce privește prevenirea posibilelor leziuni, există deja rezultate certe că practicarea exercițiilor de control postural îmbunătățesc echilibrul, agilitatea și coordonarea la persoanele în vârstă și fragile si sunt mai eficiente decât antrenamentele de rezistență sau activitatea fizică intensă.
Date în sprijinul antrenamentului proprioceptiv
Indiferent de vârstă, abilitățile proprioceptive trebuie antrenate constant prin exerciții specifice altfel se vor diminua, iar accentul este pus pe precizia mișcării mai degrabă decât pe supraîncărcarea musculară.
Studiile geriatrice ne arată că diagnosticarea timpurie a afecțiunilor specifice vârstnicilor poate întârzia complicațiile cauzate de fragilitate, iar exercițiile posturale dedicate acestora conduc la îmbunătățirea funcționalităților cognitive, sociale și emoționale.
Un studiu efectuat pe 30 de studenți care nu aveau nicio experiență anterioară la schi ne arată cât de relevant este antrenamentul proprioceptiv.
Participanții au fost repartizați în două grupuri: grupul de control a participat doar la lecții de schi alpin timp de două săptămâni în medie 3 ore pe zi, iar grupul experimental a urmat aceleași lecții de schi completate însă de un antrenament proprioceptiv pe o placă de echilibru, purtând bocanci de schi, timp de 20 de minute în fiecare a doua zi.
Dupa evaluări repetate, datele au arătat că ambele grupuri și-au îmbunătățit echilibrul în mod similar, dar grupul experimental a avut rezultate semnificativ mai bune la testul de agilitate la coborâre-slalom, ceea ce ne spune că antrenamentul proprioceptiv pentru echilibru desfasurat în interior a fost benefic.
Studiul integral: Malliou P, Amoutzas K, Theodosiou A, et al. Proprioceptive training for learning downhill skiing. Percept Mot Skills. 2004 Aug.
La cabinetul artKINETIC Brașov am pregătit un set de exerciții proprioceptive dedicate seniorilor pentru îmbunătățirea echilibrului folosind diferite accesorii: placa de balans, mingea de echilibru BOSU, mingea de fitness, benzile elastice Thera-Band.
Beneficiile legate de exercitarea propriocepției de către persoanele în vârstă înseamnă o mai bună kinestezie, menținerea unui control mai mare al echilibrului, precum și îmbunătățirea posturii corpului.
Programări la tel: 0724 13 83 84