Sindromul de tunel carpian

Orele prelungite petrecute la calculator, suprasolicitarea articulației pumnului, menținerea mâinii în aceeași poziție pe timp îndelungat deasupra tastaturii/ mouse -lui  sunt considerate drept cauze moderne ale sindromului de tunel carpian.

Simptomele sindromului de tunel carpian pot fi:

– înțepături sau furnicături

– senzația de durere sau amorțire a mâinii, care uneori se agravează în timpul nopții

– incapacitatea de a prinde ferm obiectele, de a flexa policele de-a lungul palmei

– diminuarea dexterității mâinii și tonus muscular scăzut.

Ce este tunelul carpian și cum apare sindromul? 

Tunelul carpian este spațiul dintre oasele carpiene și ligamentele articulației mâinii prin  care trece nervul median. Când acest nerv este comprimat, apare ceea ce numim  sindromul de tunel carpian. Este o afecțiune comună a mâinii, cu o incidență mai frecventă în rândul femeilor,  intervalul de vârstă cel mai frecvent diagnosticat fiind între 30 și 60 de ani.

Nervul median – unul dintre cei mai importanți nervi localizați în membrul superior, traversează partea palmară a încheieturii mâinii printr-un canal cunoscut sub numele de tunelul carpian, o structură fibro-osoasa, prin care trec de asemenea și tendoanele mușchilor flexori ai degetelor.

Ramificațiile nervului median sunt responsabile pentru inervația senzitivă și motorie a primelor trei degete și a jumătății degetului patru.

Ce trebuie să știm despre diagnosticare

Examinarea fizică poate evidenția tulburări la nivelul sensibilității pentru zona deservită  de nervul median, precum și atrofierea musculaturii de la baza articulației mâinii.

– testul  Phalen: apropierea încheieturilor în flexie ușoară, cu dosul palmelor lipit, poate cauza apariția durerii și a furnicăturilor.

– testul Durkan, de compresie carpiană prin aplicarea unei presiuni pe suprafața palmară.

– semnul lui Tinel: percutarea nervului median în zona încheieturii poate declanșa simptomele.

Tehnici de imagistică,  electromiografia /  ecografia musculoscheletală – sunt în masură să stabilească cu certitudine diagnosticul, evaluându-se și modul în care nervul median poate conduce impulsurile electrice.

Cum se poate preveni / trata? 

Opțiunile terapeutice depind în mare măsură de stadiul bolii și de severitatea simptomelor. Printre recomandările nechirurgicale, se enumără:

– protejarea articulației mâinii prin pauze scurte în activitate atunci când avem mișcări repetitive, evitarea hiperextensiei la nivelul încheieturii mâinii

– educarea posturii în timpul lucrului la calculator,  tastatura să fie relativ la înălțimea cotului, acesta  apropiat de trunchi și asigurarea unei poziții relaxate a  încheieturii mâinii.

– efectuarea unui program zilnic de exerciții fizico-kinetice

– electroterapie, masaj medical.

La cabinetul artKINETIC Brasov tratăm această afecțiune combinând exercițiul kinetoterapeutic pentru a stimula refacerea mobilitații articulației și tonifierea musculaturii mâinii, împreună cu  terapia Tecar WINBACK – o tehnică fizioterapeutică cu rol în  activarea proceselor antiinflamatoare și mecanismelor de regenerare naturală.

Astfel procesul de recuperare este mai rapid și mai eficient.

Programări la tel – 0724 138 384

www. artkinetic.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s